Psykososialt arbeidsmiljø
Bistand, kartlegging og konflikthåndtering
Vi kan bistå bedriften med kartlegging av psykososialt arbeidsmiljø. Vi gir råd om, eller bistår med forberedelsene, gjennomføring, oppsummeringen og utarbeiding av handlingsplan.
En kan f. eks. foreta kartlegging ved hjelp av samtaler med enkeltpersoner eller grupper, bruke kort-metoden, bruke kartleggingsskjemaer eller en annen kartleggingsmetode som bedriften selv velger.
Det er viktig å huske at når en kartlegger arbeidsmiljø må en på forhånd avklare hva en forplikter seg til i forhold til informasjon som blir innhentet!
OBS! Å kartlegge et arbeidsmiljø og innhente informasjon om forhold uten å gjøre noe med resultatet i etterkant, kan skape stor frustrasjon og gi grunnlag for et dårlig arbeidsmiljø.
I alle bedrifter kan det oppstå uenighet som kan lede til konfliktsituasjoner.
En konflikt trenger ikke alltid å være en negativ prosess, men kan faktisk skape kreativitet og utvikling i bedriften. Når slike konflikter ikke gjelder sak og blir personlig, leder dette ofte til stress og ubehag for de ansatte og da skal det gripes tak i situasjonen raskest mulig. Her har alle et ansvar, men leder har hovedansvaret for at konflikten blir håndtert på en forsvarlig måte.
Her kan bedriftshelsetjenesten bistå med råd om konflikthåndtering, og hvis nødvendig med samtaler med de involverte personer for å kartlegge om det finnes muligheter for løsning.
Dersom det har oppstått en alvorlig ulykke eller andre uønskede hendelser i bedriften kan VestLofoten HMS bistå bedriften med:
Det er mange ansatte som utsettes for vold og trusler gjennom arbeidsdagene sine. Det er derfor viktig å arbeide aktivt med å forebygge slike hendelser.
Vold og trusler er hendelser hvor arbeidstakere blir fysisk eller verbalt angrepet og som innebærer en åpenlyst eller antydet trussel mot deres sikkerhet, helse eller velvære.
Det er arbeidsgivers ansvar å sørge for at arbeidstakerne så langt det er mulig beskyttes mot vold og trusler.
Se arbeidstilsynet sin temaside for mer info.